Tehnika
Pin It

Standardi? Standardi su propisi zahvaljujući kojima nam je život neizmjerno lakši. Na najjednostavniji način, umjesto definicija, pokazat ćemo na primjeru šta je standard. Zamislite da se otvor kroz koji sipamo gorivo ostavi na volju proizvođačima da ga naprave, a „pištolj“ na pumpama proizvođačima pumpi. Imali bismo hiljade otvora, različitih dijametara, hiljade „pištolja“ ...

...na pumpama, i nastao bi opšti haos. E standard je tu da fino propiše do najsitnijeg detalja kakvo grlo rezervoara treba da bude, i isto tako kakav „pištolj“ ide u to grlo. Standarde propisuje država i države kroz međunarodna udruženja. Njihovim pridržavanjem imamo struju 220V u svakoj kući u Evropi, otvore za goriva kakvi jesu, imamo iste standarde za prikaz slike na TV-u na nivou zemalja, i tako dalje.  

U posljednje vrijeme se spominju automobili na struju. I to zaista često. Proizvođači ih pripremaju, dijelom što su zainteresovani, dijelom što ih je strah da cijene nafte ne polude ps žele da budu spremni, a dijelom i da iskoriste subvencije država koje stimulišu ulaganja u tehnologije ove vrste. Ovo je potpuno nova oblast, ili to tek treba da postane, nadležni za standarde će ovdje imati zaista pune ruke posla.
Osnovno što treba standardizovati jeste priključak za punjenje baterija. Ovdje su se odmah javili problemi, pa su evropljani zastupali punjenje trofaznom utičnicom. Jest da smo u Evropi i trebali bismo nekako možda i pravdati evropsko stajalište, ali zaista ne možemo. Koliko nas kućama ima trofazni priključak električne energije? Slična situacija je i u ostatku Evrope. Dakle za punjenje automobila, trebali bismo izmijeniti instalacije, dodatno platiti priključak, što bi na nivou Evrope koštalo desetine milijardi dolara, pa i više možda. Priključak bi bio do 240 Volti napona, a najveća struja 80 Amera. Amerikanci i japanci predlažu priključak koji je patentirao japansi Yazaki, ima oznaku J1772 i to po SAE, što će reći da je već u procesu standardizacije. Cilj ovog teksta je upoznavanje sa najonsovnijim stvarima na ovome polju, i sa tim da je ovaj pet-pinski konektor (J1772) prošao prvi korak na putu ka standardizaciji, a to je prihvatanje od instituta SAE (sa francuskog Society of Automobile Engineers – Udruženje proizvođača automobila). Poslije prihvatanja od SAE, standardizacija je samo formalnost. Ostalo je još samo glasanje unutar SAE, pretpostavljamo u julu mjesecu.

Konektor omogućava punjenje baterija i dvojsmjernu komunikaciju na monofaznom naponu 110 ili 220 Volti, sa koliko znamo tridesetak ampera (slike ispod). Test koji konektor mora zadovoljiti je 10.000 priključenja i iskopčavanja sa automobila. Tesla je već prihvatio ovaj adapter, Chevy Volt koji se sprema za serijsku proizvodnju, takođe će izgleda prihvatiti novi konektor. Ako je to tako ne vidimo zašto glasanje u SAE naredni mjesec ne bi bilo ZA!
Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.


Tekst niti dio teksta ne smije se kopirati bez dopuštenja magazina.
Isključiva prava na članak ima AutoMotoSvijet