Tehnika
fShare
3
Pin It

Električni automobili će postati svakodnevna pojava na putevima za manje od 10 godina. Da li dati prednost korištenju jednosmjerne ili neizmjenične struje? Kakve elektromotore koristiti? Ovdje prezentiramo samo neke osnovne činjenice...

Pošto ćemo za desetak godina gledati automobile pogonjene električnom energijom na svjetskim cestama, mislimo da je red čak uvesti i posebne rubrike koje se tiču ovih automobila, a to ćemo za koji dan učiniti. No vratimo se mi našoj temi, a to je šta je bolje AC ili DC, u stvari ovo su oznake za neizmjeničnu (AC - od engleskog Alternate Current) odnosno jednosmjernu struju (DC - Direct Current), kada se radi o struji koja pogoni vozila.
Nekada kada se sve to dešavalo, Nikola Tesla je, u kasnim 80im godinama pretprošlog stoljeća Edisonu uputio sugestiju, izazov nazovite kako hoćete tvrdnjom da je neizmjenična struja puno bolja za prenos električne energije sa jednog mjesta na drugo. Tako je kako je, zato danas u našim kućama imamo neizmjeničnu struju. Da li je i kod automobila pogonjenih električnom energijom ovako?

najveća prednost neizmjenične struje nad jednosmjernom jeste to što se njen napon (mjera Volt) i struja (mjera Amper) mogu mijenjati transofrmatorom. Jednosmjerna struja ne može se mijenjati transofrmatorom, nema mogućnost stvaranja promjenjivog magnetnog polja na polovima transofrmatora. Da sad malo odmah pojasnimo ove mjere Volt i Amper. Jedno je mjera za napon druga za struju. Ako bismo najjednostavnijim razumljivim jezikom ovo objašnjavali osobi koja ne razumije ovu problematiku rekli bismo ovako: otvorite vodu u kući. Mjera napona bi bila brzina kojom voda izlazi iz cijevi na česmi, a struja bi bila u stvari kao količina u jedinici vremena koja izađe, u slučaju vode veća struja bi značilo i širu cijev na česmi, a manja užu. Velike struje se koriste prilikom zavarivanja na primjer, dok se male struje, relativno male struje a ogromni naponi koriste kada se struja prebacuje dalekovodima.

Šta je u ovom slučaju snaga? To je proizvod struje i napona, odnosno ovih njihovih intenziteta (veličina). Ako se kod jednosmjerne struje može ljepše manevrisati naponom (koristeći transformator), to znači da bi kod automobila na struju radi snage bilo lakše obezbjeđivati veću snagu na motoru. I drugačije kazano, za neku određenu snagu, potrebno bi bilo više volti i manje struje u odnosu an jednosmjerni napon. Što se tiče efikasnosti, neizmjenična struja je pobjednik.

Sa druge strane, automobili čiji su izvor struje baterije, solarne ćelije, propulzivne hidrogenske ćelije (kod nas naopako nazvane gorive ćelije umjesto ćelije goriva kako bi išao normalan prevod) uz pomoć ultrakondenzatora, svi oni daju jednosmjeran napon. Za transformaciju u naizmjeničnu bile bi potrebne posebne komponente, što poskupljuje proizvodnju vozila. I svakako nemamo velike daljine na koje treba prevesti struju. Ovo donekle smekšava gore spomenutu ubjedljivu pobjedu naizmjenične struje na polju efikasnosti.

što se tiče samih elektromotora njih ima raznih tipova no ovdje ćemo ih dijeliti na one što koriste neizmjenična struju i one koji koriste jednosmjernu struju. Sa druge strane imaju oni koji imaju četkice (sa stalnim magnetima), do motora bez četkica. četkice nisu poželjan elemenat, jer su potrošne, treba ih povremeno mijenjati. četkice služe za prenos električne energije na pokretni dio motora - rotor. Karakteriše ih velika izlazna snaga i koriste se za jeftinija vozila na električnu energiju. Sa druge strane postoje elektromotori bez četkica, koji su zbog svoje konstrukcije skuplji, ali su i puno dugotrajniji.
I šta reći na kraju? Ništa konkretno, i jedni i drugi imaju svoje mane i vrline, i jedan i drugi tip električne energije, iako dosta toga zavisi i od dostupnosti i cijene određenih tehnologija. Takva je situacija i na terenu, u zavisnosti od željene snage, vijeka trajanja, proizvođači se odlučuju za jedan ili drugi tip. Par primjera, EV1 od General Motors-a, Tesla Roadstar i nadolazeći Chevy Volt, svi su odabrali neizmjeničnu struju. I motore bez četkica. Izgleda da iako je ovo skuplje rješenje da je i bolje. Vjerujemo da će se sve kretati u ovome pravcu u proizvodnji električnih automobila, no vidjećemo.

 

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.


Tekst niti dio teksta ne smije se kopirati bez dopuštenja magazina.
Isključiva prava na članak ima AutoMotoSvijet