Tehnika
Pin It

Tesla tvrdi ovo iz naslova, a s obzirom šta su sve uradili nema razloga da im ne vjerujem. Baterije kod njihovog Model 3 automobila se ne mogu uporediti sa baterijama kod drugih vozila, tako kažu. Imaju sofisticiranu elektroniku koja upravlja snagom, ima sofisticiran

sistem za hlađenje, a sigurnost je dignuta na novi nivo. Gustoća energije je veća nego u bilo kojem automobilu kojeg pokreću baterije danas! Uz brzo punjenje garancija na iste iznosi 120.000 milja ili 193.000 pređenih kilometara. Ponavljam, to je garancija, a to ne znači da i iza toga vremena neće funkcionirati dobro. Sve ovo su postigli sa smanjenjem kobalta u bateirjama, a povećali su udio nikla, i uz sve to zadržali toplotnu stabilnost baterija. 

Čisto da razjasnimo, nikl-kobalt-aluminijumska katoda ima već sada manje kobalta sada, od baterija koje će u budućnosti predstaviti konkurencija. A sama masa baterija, i kompletnog sklopa je takva, da Model 3 ima masu kao da ga pokreće kakav pristojan benzinski motor. 

I ovo nije kraj! Tesla neprestalno radi na poboljšanju svojih baterija, i u Tesli kažu da poboljšavaju energetsku gustoću godišnje zaoko 5 posto (u odnosu spram mase baterije). A kako to izgleda brojevima? Ovako: Sjećate se Tesla Roadstera? Imao je baterije, i ok. Ali kod Modela S bateriju su poboljšanje za oko 40 posto. Super. Ali ni tu nije kraj, jer kod Modela 3 su baterije dodatno poboljšanje 30-ak posto. 

Ovako, baterijski komplet energetskog kapaciteta 5,3 kWh (24 Voltne), imaju 444 ćelije, i imaju masu od svega 25,6 kilograma, a energetska gustoća je 207 Wh/kg.