Tehnika
fShare
95
Pin It

Možda malo bezveze da članak bude kratak, no ako se nešto može objasniti u nekoliko rečenica, to je bolje za one koji čitaju. Turbo-rupa je termin koji jako često srećete kada čitate o automobilima. Znate da tu pojavu nemaju motori sa atmosferskim motorima ...

... pa je to razlog zašto Lamborghini forsira atmosverske motore, a ne one sa turbo-kompresorima.

Šta je ta turbo-rupa?

To je u stvari vrijeme koje protekle od momenta pritiska, naglog, na pedalu gasa, do odaziva motora na isti! Kada vozite automobil kojeg pokreće motor sa turbokompresorom, pritisnete naglo papučicu gasa, prođe taj neki momenat dok ne dobijete odgovorajuću reakciju motora. Sekund, sekund i pol ili dva, nevažno, kao da motor ignoriše vaš pritisak na papučicu gasa, e to vam je ta turbo-rupa!

Sada ću nešto reći, što vam se može učiniti prepotentno, ali pišem kao mašinski inžinjer, dakle ne pogađam I mi/vi sami možemo/možete na automobilima smanjiti to vrijeme koje se naziva turbo-rupa.
Ako smeta!
Suština je da imate dovoljno veliki spremnik komprimovanog zraka. A spremnikom nazivam zapreminu onog dijela sistema-cijevi od turbo kompresora do usisnih ventila u motoru, uključujući i sam izmjenjivač toplote koji se naziva "intercooler". Treba težiti da u tom dijelu može stati što više zraka. S obzirom na pritisak tu, teško se može nazvati sabijenim, no u odnosu na atmosfersko punjenje, pritisak mu jeste veći. Iako može biti ravan atmosferskom!
Na taj način bi se kod svakog usisavanja, i onog najbržeg, manje osjetio pad pritiska u sistemu jer bi usisavanje oduzelo manji postotak od ukupne zapremine zraka (koja je sada veća). I to je sva mudrost!
Naravno ovo ne eliminiše u potpunosti turbo-rupu, ali će je svakako ublažiti. Može se sada tu igrati, stavimo bolje hlađenje toga zraka, možda čak i hlađenje zraka vodom, ne samo okolnim zrakom. Sve to ima svoju cijenu, ali kažem, dosadno nekome, voli u garaži da se igra, evo mu ideja. I neka računa sa tim da bi dizanje snage poslije bilo sporije, jer nije isto jednom te istom kompresoru podići pritisak traka za istu vrijednost u 5 litara zapremine i u 15 litara zapremine!

Da vidimo šta je to PowerPulse kod Volva, što ima za cilj da liminiše turbo-rupu.

Zamislite da imate jedan mehanički kompresor, a taj kompresor sabija zrak (koji uzima iza filtera usisnog sistema) u jedan spremnim ili bocu pod određenim pritiskom. Radi se o mehaničkom kompresoru pa je pritisak koji se postiže u spremniku zraka puno veći nego ikakav turbo može postići.

Čemu služi taj sabijeni zrak zrak? AutoMotoSvijet

Ne da bi motor isti usisao, mada bi se i tu mogao iskoristiti ali bi bilo komplikovano, jer bi sa suprotne strane zbog većeg pritiska usporio sam dio turbine koja upumpava zrak, dakle usporio bi turbokompresor. Može se to riješiti, no što bi neko komplikovao. Umjesto toga, u slučaju da sistem registruje nagli pritisak pedale, otvara se ventil koji oslobađa taj zrak u pogonski dio turbokompresora (turbina), čime se ova brže zavrti i praktično odmah imamo odaziv turbokompresora nakon pritiska pedale čime se turbo-rupa značajno smanjuje (ono vrijeme koje koje se naziva "turbo-rupom"). Dakle turbina se odmah zavrti brže, samim tim i kompresor pošto je na istom vratilu, i odmah se osjeti povećanje snage. A usput taj zrak pomaže sagorijevanje nesagorjelih čestica u ispušnom sistemu, pa je i sam ispuh čišći.

Jako lijepo i jednostavno rješenje iz Volva. Sada kada ste ovo pročitali donji video neće biti problem shvatiti!

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.