Tehnika
Pin It

"Zašto niste napisali da Maybach ima portalnu osovinu?" Čuj zašto, zato što se vidi da je ima ...

... (misleći na G650), ko išta zna o automobilima. A na moje kontrapitanje Šta je portalna osovina slijedi odgovor "Pa portalna, kako su drugi napisali" bez ikakvog pojma o čemu se radi. S druge strane je vjerovatno neki pravnik, žurnalist ili veterinar, travnički ili Logosov inžinjer ... koji bi se prihvatio da zamijeni Jeremy Clarksona u The Grand Tour-u!

Dakle, svako onaj ko išta zna o automobilima, vidi, gledajući G650 Maybach da ima portalnu osovinu. Šta je to portalna osovina. Evo na najjednostavniji mogući način: 

A kako se može onda prenijeti moment na točkove? Evo jedan od načina (a može i lanac, remen,.... zavisi od namjene i mase vozila):

Eto. To je to. 

A šta je prednost? Pogledajte onu sliku gdje su navedene "normalna" i portalna osovina, ja više volim reći portalni most, no ko mene pita. Pogledajte visinu diferencijala (krug na sredini) od tla? Poveća se klirens, poboljšaju se off-road sposobnosti, a smanji se i mogućnost oštećivanja ovih elemenata udarcem u kakvu kamenčinu. Nedžad GREBOVIĆ

kad smo kod ove teme da kažem i da bi novi Ford Bronco trebao imati čvrsti most, znači da nemće imati rješenje koje se zove polusovine (a radi se o vratilima) vire, pa idu na neke kugle, pa se umotavaju u manžetne, .... bla bla... Ovo ne znači da portalni most ili portalna osovine ne može biti i sa čvrstim mostom i sa "poluosovinama". I da kažem razliku između osovine i vratila, osovina ne prenosi snagu vrtnjom, služi obično samo da nosi neki dio na sebi, a vratilo je opterećeno na uvijanje. Sad sami skontajte je li poluosovina debila u zraku onako, ili prenosi moment na točkove.

Primjeri vozila sa portalnim mostom: AutoMotoSvijet

Primjer izvedbe kod Mercedesa:

Nedžad GREBOVIĆ, dipl.ing.maš.