Tehnika
Pin It

Gledam Model X na obližnjem parkingu, a sjetim se da nikad nisam spomenuo ništa oko ogibljenja koje ...

... u Tesla Motorsu nazivaju Smart Air Suspension. Radi se o prilagodljivom ogibljenju, gdje se klirens automobila prilagodi trenutnoj brzini vozila. Utiče to i na autonomiju automobila, dakle, uslovno, smanjuje potrošnju energije potrebnu za kretanje automobila u funkciji brzine. Ali i na sigurnost i, opet uslovno, prohodnost automobila.

Donji video prikazuje šta se to dešava u vožnji, a konkretan rezultat je moguće pokazati i brojem. Kada se vozi brzinom 130 km/h, a ogibljenje zauzme poziciju "Very Low" ili u prevodu "Vrlo nisko" potreba za energijom za održavanje te brzine se smanjuje za 1,6 posto. Nije možda neki rezultat, no ne smije se izgubiti i drugi aspekt ovog ogibljenja. Pri spuštanju automobila, spušta se i težište ili kako ga danas zovu centar gravitacije, a to znači i sigurniju vožnju. I ni to nije sve, jer smanjuje se i otpor strujanju zraka, pa se smanjuje i nivo buke u unutrašnjosti automobila. Tri muhe jednim udarcem. Napominjem da Model S nema ovu poziviju "Very Low". 

Postoje i negativne aplikacije, i ovdje se nisu sagledale svi aspekti ovakvog rješenja. Dok je sve ovo gore, mehanički je sve urađeno bezveze, pa dolazi do trošenja pneumatika sa unutrašnje strane u većoj mjeri nego je to kod ostatka (video to pokazuj), i u Tesli su upoznati sa ovim, pa vjerovatno ovo riješe na nekoj narednoj generaciji sistema.

Zaključak: poziciju "Very Low" treba izbjegavati ... bar dok ovo sve drugačije ne naprave.